Ορνεράκης Σπύρος

Ορνεράκης Σπύρος
Όνομα: Ορνεράκης Σπύρος

Βιογραφικό

Ο Σπύρος Ορνεράκης γεννήθηκε το 1942 στα Χανιά της Κρήτης. Από την ιδιαίτερη πατρίδα του και κυρίως από το χώρο που μεγάλωσε , πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα που κατόπιν τον βοήθησαν στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Δέκα οκτώ χρονών, έρχεται στην Αθήνα και σπουδάζει στο Α.Τ.Ι., διακόσμηση και σκηνογραφία .

Μετά το στρατιωτικό και για αρκετό διάστημα , εργάζεται σαν γραφίστας στο χώρο της διαφήμισης και επί τριετία διατέλεσε , καλλιτεχνικός διευθυντής στην διαφημιστική εταιρεία , ΜΙΝΩΣ. Το 1971 εργάσθηκε ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος, στην προσπάθεια έκδοσης στην ελληνική γλώσσα, της εγκυκλοπαίδειας BRITANICA, με τίτλο «ΕΛΛΑΣ».
Το 1972 συνεργάζεται με το περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ , όπου επιμελείται τα εξώφυλλα και σκιτσάρει για το ίδιο περιοδικό.

Ταυτόχρονα δίνει σκίτσα στις εφημερίδες ΝΕΑ και ΒΗΜΑ. Μετά την μεταπολίτευση, εργάζεται μόνιμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ακολούθως , εργάσθηκε, στην ΠΡΩΙΝΗ και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΝΕΑ. Το 1975 παίρνει το 2ο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα .

Επανέρχεται στα ΝΕΑ όπου, εργάζεται μέχρι σήμερα. Συγχρόνως ασχολείται σαν σκηνογράφος και σκιτσογράφος στο θέατρο και την τηλεόραση.

Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας απορρόφησε η εικονογράφηση βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει βιβλία του ΟΕΔΒ , παιδικά βιβλία , διηγήματα , μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές. Επίσης, έχει δώσει πολλές διαλέξεις, προσκεκλημένος από σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας, με θέμα «σκίτσο και εικονογράφηση».

Ο Σπύρος Ορνεράκης έχει αποδώσει σε σκίτσα, τις ιστορικές δίκες της χώρας μας. Το 1975, κατάγραψε τις δίκες της Χούντας για το περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.
Το 1991 η εφημερίδα τα ΝΕΑ του ανέθεσε την κάλυψη με σκίτσα της ΔΙΚΗΣ ΚΟΣΚΩΤΑ (παραπομπή του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο), τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα. Τα σκίτσα αυτά εκδόθηκαν, σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ, με τον τίτλο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΚΗΣ. Κάλυψε επίσης με σκίτσα για την εφημερίδα τα ΝΕΑ ολόκληρη την δίκη των τρομοκρατών της 17Ν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2003.
Το 2006 παίρνει βραβείο δημοσιογραφίας του ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Μπότση».