Νέα

Δείτε όλα τα νέα

Διακοπή συνεργασίας ΕΦ.ΣΥΝ με Σπύρο Δερβενιώτη!
Δημοσιεύθηκε: 23/10/2016Η "Εφημεριδα των Συντακτών" διέκοψε μονομερώς
τη συνεργασία της με το Σπύρο Δερβενιώτη (έκανε εβδομαδιαίο στριπακι τα
Σάββατα στο ένθετο κόμικς "Καρέ-Καρέ").. Η τυπική δικαιολογία ήταν
"ασυμβίβαστο με τη συνεργασία του στο /ενθετο Report των Παραπολιτικών".
Παρ' ό,τι η ΕΣΗΕΑ διά΄του Προέδρου της γνωμοδότησε ότι δεν υφίσταται
ασυμβίβαστο στη συγκεκριμένη περίπτωση (το ένα έντυπο μηνιαίο, το άλλο εβδομαδιαίο, σε κανένα έντυπο με σχέση μισθοδοσίας), η εφημερίδα επέμεινε ότι ο συνάδελφος όφειλε να διαλέξει, και επίσης τέθηκε θέμα για αναρτήσεις του στο facebook κατά της εφημερίδας.
Παρ ό,τι προσφέρθηκαν οπως
του ζητήθηκε προτάσεις λύσης και για τα δύο ζητήματα, αυτές δεν έγιναν δεκτές και μονομερώς του ανακοινώθηκε ότι η εφημερίδα δεν επιθυμεί πλέον τη συνεργασία μαζί του.

Επιστολή της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων προς την Εφημερίδα των Συντακτών.


Τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων εκφράζουμε την απορία μας για την απόφαση της Εφημερίδας των Συντακτών να σταματήσει τη συνεργασία της με τον συνάδελφό μας,Σπύρο Δερβενιώτη. Η συνεργασία του καταξιωμένου συναδέλφου με κόμικ στρίπ στο μόνιμο ένθετο Καρέ-Καρέ της εφημερίδας που επιδιώκει-και καλώς-να αποτελέσει ένα διαφορετικό παράδειγμα στο χώρο του Τύπου,δεν έχει καμία τυπική και ουσιαστική σχέση "ασυμβίβαστου"με την διαφορετική,σε άλλη βάση εξωτερική συνεργασία του με το ένθετο περιοδικό Report που διανέμεται μία φορά το μήνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά και αφορά γελοιογραφία. Ελπίζοντας ότι μία παρερμηνεία των όρων και του χαρακτήρα της δουλειάς δεν πρέπει να αποτελεί λόγο να γίνονται τα έντυπα φτωχότερα και ιδίως στις μέρες μας,θα θέλαμε να συμβάλουμε από την πλευρά μας στο να λύνονται οι κακές παρεξηγήσεις και όχι οι καλές συνεργασίες.


Αθήνα 20/10/2016

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων


Η απάντηση της Εφημερίδας των Συντακτών


 

Ευχαριστούμε θερμώς τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων για την επιστολή της προς την εφημερίδα μας. Για να λύσουμε την απορία που εκφράζουν τα μέλη της, τους διαβεβαιώνουμε ότι η «Εφ.Συν.» θεωρεί ουσιαστική αρχή της να μη συνεργάζονται -με οιονδήποτε τρόπο- συντάκτες ή συνεργάτες της με ανταγωνιστικά έντυπα τα οποία κυκλοφορούν την ίδια ημέρα με την εφημερίδα μας και βρίσκονται σε σκληρή και αδυσώπητη αντιπαράθεση μαζί μας, όχι μόνο στο επίπεδο της κυκλοφορίας, αλλά και με τον γενικότερο προσανατολισμό τους. Αν Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων είχε απευθυνθεί στην εφημερίδα μας, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας μας, θα είχαμε αναμφίβολα λύσει και ενδεχόμενες άλλες απορίες της. Διαβεβαιώνουμε, επίσης, τα μέλη της ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια «κακή παρεξήγηση» με τον κ. Σπ. Δερβενιώτη, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με άλλη ανταγωνιστική εφημερίδα του Σαββατοκύριακου χωρίς να μας ενημερώσει. Από την πλευρά μας, επικοινωνήσαμε επανειλημμένα μαζί του και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Του ζητήσαμε να επιλέξει και εκείνος δεν επέλεξε την «Εφημερίδα των Συντακτών». Πιστεύουμε ότι η τήρηση των βασικών αρχών που έχουμε θέσει καθιστά την εφημερίδα μας πλουσιότερη, ενώ αυξάνει το κύρος και την αξιοπιστία της απέναντι στους χιλιάδες των αναγνωστών μας. Ελπίζουμε ότι και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι η εφημερίδα μας αποτελεί, μέσα στο σημερινό τοπίο των ΜΜΕ, μια όαση ελευθερίας, ανεξαρτησίας, πλουραλισμού και συλλογικών λειτουργιών. Η «Εφ.Συν.»

H απάντηση του Σπύρου Δερβενιώτη στην Εφημερίδα των Συντακτών


Oι μισές αλήθειες είναι ενίοτε χειρότερες από ολόκληρα ψέμματα, και εφ’ όσον η καλή εφημερίδα ζητάει στην τελευταία της παράγραφο την έξωθεν καλή μαρτυρία του πλουραλισμού και της ανοιχτωσιάς που επικαλείται, ας διορθώσει τις προηγούμενες παραγράφους της απάντησής της με τα εξής περιστατικά που η αφαίρεσή τους πλάθει μια τελείως διαφορετική εικόνα :
Α) Ότι η ΕΣΗΕΑ γνωμοδότησε δια του προέδρου της ότι δεν υφίσταται ασυμβίβαστο στη συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε η εφημερίδα προφανώς και έχει δικαίωμα να επιστρατεύει όποιο κριτήριο θέλει στις συνεργασίες της, αλλά ας παραδεχτεί ότι αυτό γίνεται κόντρα στη γνωμοδότηση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων.
Β) Είναι λίγο ....πως να το πω..... «δημιουργική» η διατύπωση «του ζητήσαμε να επιλέξει την Εφημερίδα των Συντακτών και δεν την επέλεξε». Σε δύο στάδια της «επανειλημμένης συνεννόησης» έκανα συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου όντως να επιλέξω να μείνω αποκλειστικά στην «ΕφΣυν». Στο βαθμό που γνωρίζω (και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται) οι προτάσεις αυτές δε συζητήθηκαν ποτέ στα σοβαρά, αντίθετα αυτό που ακολουθησε ήταν η μονομερής ανακοίνωση της λυσης της συνεργασίας μας. Τώρα αν η εφημερίδα η οποία πολλάκις έχει καταφερθεί ενάντια στις «γαλέρες του Τύπου» θεωρεί ότι προσφέροντας οικονομικές απολαβές ακριβώς τέτοιας γαλέρας, έχει το «ηθικό πλεονέκτημα» που αναγνωρίζει στον εαυτό της και βάσει αυτού δικαιούται να αξιώνει και αποκλειστικότητα, ναί, ίσως είναι καιρός να ξαναμιλήσει το συνδικαλιστικό όργανο γιατί προφανώς βασικές ένοιες τους επαγγέλματος ξαναγράφονται κατα το δοκούν.
Γ) Χαίρομαι ιδιαίτερα που η εφημερίδα δεν έχει κάποια «κακή παρεξήγηση» μαζί μου αλλά ενημερώστε και κάποιους υπεύθυνους τμημάτων σας, γιατί πίσω από κλειστές (άρα διαψεύσιμες πλήν όμως με μάρτυρες) πόρτες στη μοναδική συνάντηση που εδέησε να έχει μαζί μου η εφημερίδα δια ζώσης, άλλο σκοπό τραγούδαγαν.
Δ) Τα «άγραφα έθιμα» περί ασυμβίβαστου η εφημερίδα τα σέβεται σαν ιερές αγελάδες, ωστόσο δε δείχνει να εμφορείται από το ίδιο δέος για πιό ουσιαστικές πλευρές του Δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως το ότι δεν χρεώνουμε τους δημοσιογράφους στις ιδιοκτησίες. Ο καθένας από μας είναι κάθε μέρα αντιμέτωπος με το χαρτί του και τη συνείδησή του ενώπιον των αναγνωστών. Εμπορικές ανησυχίες και αγωνία των αριθμών είναι αδιανόητο να επιβάλονται στους συντάκτες, το ίδιο και υπονοούμενα για ιδεολογική στράτευση των εντύπων, ιδιαίτερα από μια εφημερίδα η οποία επαίρεται ότι έχει κατοχυρώσει στους κόλπους της την πολυπόθητη πολυφωνία.
Ε) Δεν έχω προς το παρόν τίποτα άλλο να προσθέσω, αλλά όφειλα να φτάσω μέχρι το γράμμα Έψιλον. Όπως «Ελευθεροτυπία».
Υ.Γ. Σαν απλός αναγνώστης πλέον της εφημερίδας, πολύ θα ήθελα μια επίσημη εξήγηση της εφημερίδας για την απουσία του ενθέτου Καρέ-Καρέ σήμερα από τη Σαββατιάτικη έκδοση. Το «εκτάκτως» δεν είναι αιτιολόγηση. Επίσης θα ήθελα μισό ευρώ πίσω.

Επιστροφή

Βραβειο για τον Γεωργοπάλη

Aργυρό καπέλο στο Knokke-Heist

Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ

Συλλυπητήρια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων ,για τον θάνατο του Δημήτρη Σιουφα!

Περισσότερα

Αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Παυλίδη!