Νέα

Δείτε όλα τα νέα

Σύλληψη Ινδου γελοιογραφου
Δημοσιεύθηκε: 30/10/2012

Είναι ιδέα μου, ή σαν πολλές κυβερνήσεις φαίνεται πως επιδιώκουν την 'πάταξη' της ελεύθερης έκφρασης στις μέρες μας; Η τελευταία χώρα που αποφάσισε να γίνει …μέλος της λέσχης είναι η Ινδία, όπου ένας πολιτικός γελοιογράφος φυλακίστηκε πρόσφατα για σατιρικά σχέδια του τα οποια κριτικάρουν την κυβέρνηση και την ελίτ της διαφθοράς.
Ο Assem Τριβέντι, 25 χρονος σκιτσογράφος, συνελήφθη  με την κατηγορία της ανταρσίας, βάσει του νόμου Πληροφορικής της χώρας και τον νόμο Πρόληψης των Προσβολών προς την Εθνική τιμή. Του προσφέρθηκε εγγύηση, αλλά αρχικά αρνήθηκε, λέγοντας πως θα συμφωνούσε μόνο αν αποσύρονταν οι κατηγορίες εναντίον του, αναφέρει το Times of India.
Την ιστοσελίδα που φιλοξενεί τις γελοιογραφίες του κατέβασε η κυβέρνηση ξαφνικά τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ο γελοιογράφος ανέβασε τα σχέδια του στο blogspot.
Eνα από τα σχέδια δείχνει το «βιασμό της μητέρας Ινδία" όπου μια γυναίκα συμβολίζει την Ινδία, ένας πολιτικός και ένας γραφειοκράτης δίπλα της την κρατούν ακινητοποιημένη και ο 'διάβολος της διαφθοράς' προετοιμάζεται να την βιάσει. Σε μια άλλη περίπτωση, το κτίριο του Κοινοβουλίου απεικονίζεται ως μια εθνική λεκάνη τουαλέτας.
Η φυλάκιση του Τριβέντι εξαιτίας των παραπάνω γελοιογραφιών ακούγεται σαν αστείο, και πολλοί στην Ινδία φαίνεται να συμφωνούν. πλήθη των οπαδών τον χειροκρότησαν μετά την αποφυλάκισή του, ενώ αυτός ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει να σκιτσάρει και να δημοσιεύει σχέδια του. Σύμφωνα με την Hindustan Times, όμως, οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του δε θα πέσουν τόσο εύκολα, και ο Τριβέντι πιθανόν να ξανασυλληθει. Ο Sachin Sawant εκπρόσωπος του Κογκρέσου λέει "Πιστεύουμε ότι ο Τριβέντι δεν σέβεται το έθνος και πρέπει να τιμωρηθεί."

Επιστροφή

Βραβειο για τον Γεωργοπάλη

Aργυρό καπέλο στο Knokke-Heist

Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ

Συλλυπητήρια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων ,για τον θάνατο του Δημήτρη Σιουφα!

Περισσότερα

Αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Παυλίδη!