Πληροφορίες - Ειδήσεις


Με τι γελάνε στη Γερμανία; Πως "γράφει" στο χαρτί το βρεταννικό χιούμορ; Πού ανθεί το πιό πικρό χιούμορ; Επηρεάζει το κλίμα το ύφος της σάτιρας; Ποιός λαός ειδικεύεται στον αυτοσαρκασμό; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα ενδεχομένως θα βρούν την απάντησή τους στην έκθεση γελοιογραφίας "η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27" που θα στεγαστεί στο Ζάππειο στο διάστημα 13-25 Οκτωβρίου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, η οποία αφού πρωτοσυστήθηκε στο κοινό μέσω του site της,τής έκθεσης στη Λευκάδα και της έκδοσης του λευκώματος "περιβάλλον SOS", αποφάσισε για το επόμενο βήμα της να στρέψει το βλέμμα της στους γείτονές της συναδέλφους
Συνοδοιπόρος και πολύτιμος αρωγός στο φιλόδοξο εγχείρημα η Βουλή των Ελλήνων,η οποία έχει ήδη δώσει ήδη δείγμα γραφής με την έκθεση γελοιογραφίας που είχε οργανώσει το 2005 στο Σύνταγμα, ικανοποιώντας με τα υψηλά στάνταρ της τόσο τους επαγγελματίες όσο και το κοινό.(η έκθεση παρατάθηκε για αρκετό διάστημα).
Το αποτέλεσμα της κοινής δράσης; 'Ενα πραγματικό πανόραμα της τρέχουσας Ευρωπαικής Γελοιογραφικής Σκηνής: 91 γελοιογράφοι (34 Ελληνες συν τουλάχιστο ένας από κάθε μία από τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες) θα δείξουν αλλά και θα δούν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, δείχνοντας εμπράκτως 27 τρόπους να γελάς.
Η πλειοψηφία των ευρωπαίων συναδέλφων θα είναι παρόντες την ημέρα των εγκαινείων για να απολαύσουν από κοντά την έκθεση και να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους τους.Tην έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος,ο οποίος θα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που εκτίθενται, καθώς και σύντομα βιογραφικά σημειώματα όλων των σκιτσογράφων στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Τέλος να σημειώσουμε ότι τις μέρες της έκθεσης (αλλά και πιό πρίν) το site της Λέσχης Γελοιγράφων (www.cartoonists.gr) θα ενημερώνεται συνεχώς με updates για την έκθεση και παρουσιάσεις των συμμετεχόντων γελοιογράφων.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στην έκθεση:κάντε κλικ εδώΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 27»
Ζάππειο Μέγαρο, 13 – 26 Οκτωβρίου 2008ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί Έκθεση που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με τίτλο «Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27/Cartoons from the 27 countries of the European Union». Πρόκειται για μια έκθεση όπου όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύονται από τουλάχιστον έναν/μία γελοιογράφο, που έχει προτείνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Συμμετέχουν 90 γελοιογράφοι συνολικά, από τις 27 χώρες, και ο καθένας έχει συνεισφέρει με πρόσφατες γελοιογραφίες του, που δεν ξεπερνούν τις τρεις.. Η ελληνική εκπροσώπηση περιλαμβάνει 34 καλλιτέχνες, και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν 56 γελοιογράφοι.

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε χώρους του Ζαππείου Μεγάρου και θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου 2008. Την ημέρα των εγκαινίων θα παραβρεθούν οι περισσότεροι από τους δημιουργούς που θα φιλοξενηθούν από την Βουλή των Ελλήνων.
Θέματα της επικαιρότητας αλλά και ζητήματα διαρκούς ενδιαφέροντος, καρικατούρες διεθνών προσωπικοτήτων αποτελούν την πηγή έμπνευσης και έχουν κεντρίσει την πένα και το πνεύμα των Ευρωπαίων σκιτσογράφων. Τα σχόλιά τους ποικίλα, αποτυπώνουν ανάγλυφα σύγχρονους προβληματισμούς και ρίχνουν μία κριτική ματιά στα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα. Ο κάθε καλλιτέχνης με τη δική του σφραγίδα και ύφος θίγει ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και παράλληλα τις κοινωνίες μας. Θέματα κοινά που πιάνουν έναν γενικότερο παλμό αλλά και ειδικότερα ή και ιδιαίτερα αποτυπώνονται από τους γελοιογράφους.

Ο κατάλογος της Έκθεσης θα διανεμηθεί την ημέρα των εγκαινίων και περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που εκτίθενται, καθώς και σύντομα βιογραφικά σημειώματα όλων των σκιτσογράφων στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη από τις 14 Οκτωβρίου.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Βραβειο για τον Γεωργοπάλη

Aργυρό καπέλο στο Knokke-Heist

Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ

Συλλυπητήρια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων ,για τον θάνατο του Δημήτρη Σιουφα!

Περισσότερα

Αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Παυλίδη!